Terug naar boven
Annemarie Postma’s weg voor een gezonde geest voert via de maag
News ,

Annemarie Postma’s weg voor een gezonde geest voert via de maag

Schrijfster Annemarie Postma (1969) leeft heel bewust, ook op het gebied van voeding en inspireert met haar persoonlijk leven en werk anderen om dit ook te doen. Wat is haar advies voor een gezond lichaam en gezonde geest?

Hoe ziet jouw dagelijks eetpatroon er ongeveer uit?
Ik begin ’s ochtends vroeg altijd met een green smoothie. Vanmorgen was dat er een van rauwe biet, verse brandneteltoppen uit de tuin, frambozen, peer, verse gember, munt, hennepzaadjes en gezuiverd water. Ik bewaar altijd een deel voor de hondjes, want die krijgen zo’n green smoothie ’s middags dan door hun eten – dat is niet alleen heel gezond voor ze (het is voor verteerd) maar ze vinden het ook héérlijk. ’s Middags eet ik bijvoorbeeld een kikkererwtensalade met quinoa (zoals vanmiddag). Die maak ik vooraf want ik geef Robin dit ook als lunch mee. En ’s avonds eten we iets lichts en makkelijks want mijn man Robin is meestal laat thuis. Toevallig eten we vanavond zuurdesembrood van kroketten van de Vegetarische Slager. Die zijn té lekker voor woorden!

Wat is je favoriete (groene) smoothie?
Die met rauwe biet en framboos vind ik dus érg lekker. Maar ook een smoothie met: avocado, bladspinazie, komkommer, munt, gember, limoen, appel en chlorella poeder.

Annemarie Postma def-Annemarie-123-2013- 11475Sinds wanneer ben je vegetariër?
Ik ben vanaf mijn elfde jaar vegetarisch. Ik vond vlees gewoonweg niet lekker. Ik was het ook niet gewend, omdat mijn moeder altijd macrobiotisch kookte. Hoe ouder ik werd en hoe meer ik mij ging verdiepen in voeding en gezondheid, des te meer werd mijn vegetarisme een spiritueel en ethisch ideaal. We hoeven geen te doden om gezond te zijn; waarom zou je dat dan doen? We hebben als mens zoveel alternatieven. Ik kon als kind al niet begrijpen dat de mens zo achteloos omgaat met de rechten van dieren en zo vanzelfsprekend denkt te mogen beslissen over hun lot. En ik begrijp dat als volwassene gelukkig nog steeds niet. Vegetarisme is mijn individuele protest tegen het verraad van onze mededieren en de achteloosheid waarmee wij omgaan met de natuur. Het is een vorm van boycot. Zonder boycot van vlees (maar ook andere producten afkomstig uit de intensieve veehouderij als bijvoorbeeld legbatterijeieren) draag je bij aan het voortbestaan van het uitputten en leegroven van de aarde, en aan de huidige praktijken van dierenmishandeling. Dat wil ik niet. Practice what you preach, is mijn credo. Zeg je een spirituele, bewuste levenshouding te hebben, dan kan het niet zo zijn dat die waarden niet weerspiegeld worden in je persoonlijke eet- en leefkeuzes. Spiritualiteit is dus veel meer dan alleen het besef van verbondenheid. Het is wat je dagelijks doet met deze wetenschap, en hoe je wat je weet tot uitdrukking brengt in de manier waarop je leeft.

Wat doe je als je je slap of ziek voelt?
Dan ga ik lekker naar een zoutbronbad, en zorg ik voor de broodnodige stilte en leegte. In mijn omgeving en in mijzelf. Alles minderen en met alles matigen. De prikkels van buitenaf, en de prikkels van binnenuit. Doorgaans is je niet lekker voelen gewoon een teken dat geest en lichaam ‘vergiftigd, overbelast raken en je daardoor van je essentie verwijderd raakt. We zijn vaak bang voor leegte en stilte in onszelf. Daarom plannen we onze agenda’s vol en blijven we maar eten – ook als we geen honger hebben. Honger wordt gezien als iets wat niet goed is, en wordt door veel mensen zelfs als beangstigend ervaren. Maar we kunnen écht met véél minder eten dan we doen. Veel mensen hebben een ontembare eetzucht die niet gebaseerd is op honger van de maag, maar op honger van de geest. Heel veel mensen zijn verslaafd aan het opvullen van emotionele en spirituele leegte omdat ze niet verbonden zijn met zichzelf. Niet voor niets is vasten onderdeel van vele religies. Door ons lichaam de kans te geven om zich te reinigen en tot rust te komen, wordt het stiller binnen in ons en wordt onze geest (weer) helderder. Zo herstellen we het contact met onszelf. En zo doe ik dat dus ook. Ik zit nu zelf ook weer in zo’n periode, heerlijk. De eerste dagen zijn altijd moeilijk, maar daarna wordt die leegte een verademing en de honger een prettig gevoel.

MAIL & WIN “IK HOU VAN MIJ”!
We mogen 3 boeken weggeven! Wil jij het nieuwste boek ‘Ik hou van mij’ van Annemarie winnen? LIKE ons dan op Facebook en stuur een MAIL met als onderwerp “Ik hou van mij”.

Je kunt hier onze Facebook pagina bezoeken. En ons volgen via Twitter kan hier.
(De actie loopt tot 15 juli)

Lees ook: Annemarie Postma leeft bewust voor gezond lichaam en geest

Advertentie