Terug naar boven
Annemarie Postma leeft bewust voor gezond lichaam en geest
News , ,

Annemarie Postma leeft bewust voor gezond lichaam en geest

Schrijfster Annemarie Postma (1969) is een van Nederlands meest favoriete auteurs op het gebied van bewust leven en persoonlijke groei. Ze staat bekend om haar praktische, no nonsense benadering van het onderwerp spiritualiteit, en weet mét handicap werkelijk alles uit het leven te halen wat er in zit. Ze leeft heel bewust, ook op het gebied van voeding en inspireert met haar persoonlijk leven en werk anderen om dit ook te doen. Deze maand verschijnt door de vele vraag de geheel herziene uitgave van haar allereerste boek Ik hou van mij – de helende kracht van zelfcompassie. Wat is haar advies voor een gezond lichaam en geest?

Annemarie: “Als we bezield willen leven en wezenlijk willen zijn, moeten we leren belichaamd te leven”.

Lichaam en geest zijn aan elkaar verbonden. Wat is jouw visie hierop?
Ons lichaam is gestolde energie, vorm geworden gedachten, emoties en overtuigingen en draagt alle ervaringen van het leven met zich mee. Ook onze cellen hebben bewustzijn, herinnering, reageren op oude trauma’s, angsten en andere onverwerkte emoties. Het lichaam heeft het geheugen van een olifant. Ervaringen die wij vergeten of weggestopt hebben en waarvan we ons niet bewust meer zijn, hebben voor ons lichaam nog elke dag gevolgen, en het laat door klachten, pijn, vermoeidheid, overgewicht of ondergewicht op gezette tijden weten met welke ervaringen het nog niet in het reine is. Het lichaam kent ons ‘heilige plan’, onze levenstaak en levenslessen, en laat ons op gezette tijden voelen of we daarmee in overeenstemming leven of niet. Het herinnert ons aan wie we in wezen bedoeld zijn te zijn. Het is tijd dat we het lichaam zijn stem teruggeven als waarschuwer, inzichtgever en wegwijzer. Als we bezield willen leven en wezenlijk willen zijn, moeten we leren belichaamd te leven. Het gaat er om dat we ons lichaam opnieuw gaan gebruiken als kanaal naar levensenergie en poort naar connectie met onze ziel. We hebben ooit bedacht dat lichaam en ziel gescheiden zijn, en zijn dat ook echt gaan geloven. Maar zonder ziel is het lichaam nutteloos. Je ziel bewoont het lichaam, voorziet het van vitaliteit, creativiteit, betekenis en liefde. En andersom geldt dat de ziel niets is zonder lichaam. Zoals de boeddhisten het zien is het menselijk lichaam uiterst kostbaar omdat het voorziet in de noodzakelijke voorwaarden om vrijheid en echt geluk te realiseren. Van alle vormen van geboorte beschouwen zij het menselijk lichaam als waardevolste bron voor spiritueel leren.

Wat is je advies om beide gezond te houden?
Acceptatie een aanvaarding van het leven. Dat zorgt voor ontspanning en is dus het gezondste dat er is wat je voor jezelf kunt doen. Jezelf trainen in het leren dealen met de realiteit, niet vluchten, je niet verstoppen, je niet afsluiten maar met open armen blijven staan waar je staat als het leven lastig wordt. We krijgen in de loop van ons leven allemaal met de grilligheden van het leven, teleurstelling en verdrietige gebeurtenissen te maken want we hebben nu eenmaal niet alles in de hand. En hoewel we de tijd niet kunnen terugterugdraaien, kunnen we wel zelf bepalen hoe we omgaan met wat er gebeurt. Sterker nog: teleurstellingen en tegenslagen kunnen juist de beslissende momenten voor positieve verandering in je leven zijn. Om ruimte te maken voor die verandering is het belangrijk dat je je concepten en ideeën durft los te laten over hoe jouw leven had kúnnen of moeten zijn. Hierdoor kom je in de ontspanning en kom je terug in de ’flow’ van het leven.

Ik hou van mij Annemarie Postma Sinds wanneer ben je zo bewust gaan leven?
Mijn levenshouding maakt mij tot een vrijer mens dat voor haar innerlijke vrede onafhankelijker dan de gemiddelde mens is van buitenstaande factoren en gebeurtenissen. Ik ervaar dagelijks dat spiritualiteit het leven bezieling, glans, diepte en betekenis geeft. Mijn spirituele kijk heb ik al vanaf mijn jeugd.

Mijn nieuwe boek IK HOU VAN MIJ is deels biografisch en gaat hierover. Twee grote gebeurtenissen, mijn plotselinge verlamming op mijn elfde, en de onverwachte vroege dood van mij moeder (ze was 45 jaar), hebben de toon gezet voor mijn levensloop en mijn persoonlijke en spirituele ontwikkeling. Ik werd natuurlijk al heel jong met de grote vragen van het leven geconfronteerd. Mijn handicap zorgt er bovendien voor dat ik heel bewust moet eten, omdat mijn hart, vaten, botten het door zoveel jaar zitten zwaar te verduren hebben. Gezond leven (en denken!) is voor mij echt noodzaak.

MAIL & WIN “IK HOU VAN MIJ”!
We mogen 3 boeken weggeven! Wil jij het nieuwste boek ‘Ik hou van mij’ van Annemarie winnen? LIKE ons dan op Facebook en stuur een MAIL met als onderwerp “Ik hou van mij”.

Je kunt hier onze Facebook pagina bezoeken. En ons volgen via Twitter kan hier.
(De actie loopt tot 15 juli)

Advertentie