Terug naar boven
Bescherming tegen de zon
News, Training

Bescherming tegen de zon

Het mooie weer komt eraan. Hogere temperaturen zorgen ervoor dat we er weer op uit trekken en meer buiten sporten. De zon kan zowel positieve als negatieve effecten op onze gezondheid en ons prestatievermogen hebben. Waar moeten we extra op letten als we trainen in de zon?

Om niet teveel ultraviolette (UV)straling te krijgen adviseert de Nederlandse Gezondheidsraad tussen 12.00 en 15.00 uur, zoveel mogelijk in de schaduw te blijven. Een sporter kan de zonbelasting binnen de grenzen houden, door ’s ochtends vroeg of ’s avonds te trainen en  daarbij zoveel mogelijk in de schaduw te blijven. Het gebruik van anti-zonnebrandmiddelen is aan te raden. In Nederland zijn anti-zonnebrandmiddelen met een factor 10 tot 12 geschikt. Hiermee kan je 10 tot 12 keer zo lang verantwoord in de zon blijven. 

Bescherm je hoofd met een pet en bedek de rest van de  huid zoveel mogelijk met luchtige kleding. Let wel op: natte kleding laat meer UV door. Het is verstandig droge kleren mee te nemen. De zon heeft natuurlijk ook voordelen. Naast dat je je lekkerder voelt met een kleurtje, zijn er zijn nog andere positieve effecten van UV-straling. Het bekendste -en duidelijk bewezen- effect is de verhoogde aanmaak van vitamine D3 onder invloed van UV-B straling, wat gunstig is voor de botstofwisseling. Dus zoals voor alles geldt: ga in de zon met mate.

Advertentie

Reageer