Terug naar boven
Cardiologe Janneke Wittekoek over hardlopen en hartfalen
News

Cardiologe Janneke Wittekoek over hardlopen en hartfalen

Verleden jaar overleed een pas 24-jarige en goed getrainde loper tijdens de Dam tot Damloop. Het bericht werd breed uitgemeten in de media en leidde tot felle discussies. Is hardlopen wel zo gezond? De medisch specialisten zijn het tegenwoordig opvallend eens met elkaar. Nee, de nadelen van het sporten wegen bij lange na niet op tegen de positieve effecten.

Tekst: Vivian Ruijters
Foto: Kees Nouws

Janneke Wittekoek, cardioloog bij HeartLife Klinieken te Utrecht, is een van die experts die mensen stimuleert om te gaan sporten, zelfs als ze al een hartinfarct hebben gehad. “Als zich een hartprobleem heeft voorgedaan, is het niet zo dat je achter de geraniums moet gaan zitten. Juist niet, dat was vroeger. Die inzichten zijn veranderd. Vroeger moest je bij wijze van spreken zes weken in je bed liggen. Tegenwoordig wordt je juist gestimuleerd om weer snel te gaan bewegen’. Wittekoek raakte zelf ook een aantal jaren geleden besmet met het loopvirus en probeert dit enthousiasme nu ook over te brengen op haar patiënten. Een keer per week gaan ze op pad voor een gezamenlijke training.

oorzaken van hartfalen
Om beter inzicht te krijgen in de risico’s op hartfalen tijdens het hardlopen is het van belang om een duidelijk beeld te krijgen wat er precies gebeurt. Er zijn verschillende oorzaken en ook de wijze waarop de klachten zich manifesteren kan verschillen, vertelt Wittekoek. Zo zijn er een aantal duidelijk aanwijsbare verschillen tussen mannen en vrouwen. Daarnaast wordt een onderscheid gemaakt tussen lopers die ouder of jonger zijn dan 35 jaar. “Bij lopers die jonger zijn dan 35 jaar blijkt dat een acute hartdood veelal te wijten is aan een erfelijke hartziekte. Boven de 35 jaar heeft het heel vaak te maken met een probleem met de doorbloeding van het hart. Het gaat dan om kransslagaderen die versneld dichtgeslibd zijn”, zo stelt Wittekoek. Lees hier verder

Advertentie