Terug naar boven
Haringseizoen verlaat: De haring is nog niet vet genoeg
News

Haringseizoen verlaat: De haring is nog niet vet genoeg

Twee maal per week vis eten is het advies van de Gezondheidsraad. Waarvan één keer een vettere soort. Maar haringliefhebbers moeten nog even geduld hebben voor de Hollandse nieuwe. De haring is nog niet vet genoeg en daarom besloot de haringgroothandel in overleg met de visdetailhandel het haringseizoen uit te stellen tot woensdag 19 juni.

Veel sporters eten graag vis. Vis levert namelijk veel waardevolle voedingstoffen: eiwitten van hoge kwaliteit, goede vetten, vitamines en mineralen. Vis – en vooral vette vis, zoals makreel, haring, zalm, sardines en paling – is rijk aan omega 3. Dit beschermt ons tegen hart- en vaatziekten en is ook nog eens erg gunstig voor de ontwikkeling van onze hersenen en ogen.

Op 19 juni zal de haring voor het eerst onder de hamer gaan, zo maakte het Nederlands Visbureau woensdag bekend. Het slechte weer is de oorzaak van het uitstel. Door het ontbreken van voldoende zonlicht heeft de groei van plankton (het voedsel voor de haring) zich laat ontwikkeld. Plankton is van grote invloed op de groei van de haring. Voor een goede Hollandse Nieuwe is een haring nodig die het juiste voedsel in zijn maag heeft en een goed vetpercentage heeft. Gelukkig zijn de vooruitzichten positief. De haringen die tot nu toe zijn gevangen hebben wel voldoende voedsel in hun maag, maar dit is nog niet omgezet in vet. De vooruitzichten zijn nu wel positief en dus zal halverwege juni de haring wel voldoen.

(Foto: Nederlands Visbureau)

Advertentie

Reageer