Terug naar boven
Interview met Miriam van Reijen, auteur van Het Hardloperskookboek
Reviews

Interview met Miriam van Reijen, auteur van Het Hardloperskookboek

HardlopersKookboek-coverAanstaand weekend wordt in Schoorl Het Hardloperskookboek gepresenteerd. Het boek is geschreven door atlete en bewegingswetenschapper Miriam van Reijen. Zij wilde een verantwoord kookboek maken voor lopers die verantwoord met hun sport en voeding bezig zijn maar die tegelijkertijd ook willen genieten. ‘Dit is een kookboek voor lopers die zichzelf graag uitdagen en verbeteren. Die af en toe best een wijntje of een biertje willen drinken, maar die ook een fles bietensap soldaat durven maken als ze daar sneller van gaan lopen. Het hardloperskookboek biedt nieuwe wetenschappelijke inzichten in wat nu echt je prestaties bevordert. En alle broodjeaapverhalen krijg je erbij om te lachen.’ We stelden haar een aantal vragen.

Je hebt lang aan het boek gewerkt. Hoe was het om het boek voor het eerst in handen te krijgen?
Het schrijven van de teksten en het bedenken van de recepten was ontzettend leuk om te doen. Na het aanleveren van de teksten en de foto’s van Barbara Kerkhof heeft de vormgever Richard Sluijs er zo iets moois van gemaakt: je levert tekst aan en hij heeft er echt een boek van gemaakt. Ik ben ontzettend blij met het eindresultaat. Bij het koken en fotograferen waren alleen maar vrienden en familie betrokken. Hen terug te zien in het boek maakt het helemaal een mooi project!

Wat voor een soort recepten staan er in?
Het boek is ingedeeld in drie hoofdstukken: trainen, presteren en herstellen. De 83 recepten zijn gericht op deze momenten. Rondom trainen en presteren vooral gericht op koolhydraten, in het hoofdstuk herstellen ook op eiwitten.

Waar heb je naar gekeken bij het samenstellen van de recepten?

Ik vond het vooral belangrijk dat het geen boek zou zijn met een wijzende vinger naar wat allemaal niet mocht. Maar en boek met een een knipoog. Eten is genieten, gezond eten ook. Dus in ieder geval voldoende groenten in de hoofdmaaltijden, een behoorlijke portie koolhydraten, liefst minimaal 20 gram eiwit en gezonde vetten. Verantwoord, maar vooral lekker! Enkele voorbeelden? Honing-notenrepen, Indiase curry en paella, maar ook appeltaart en chocolade-bietencake. Want als je af en toe iets eet waar je ontzettend van geniet, is dat naar mijn mening ook heel gezond.

Wat is je favoriete recept?
De couscoussalade met avocado, gerookte amandelen en kikkererwten vind ik heerlijk. Het bananen-havermoutbrood was vooral in Kenia echt een traktatie en deze maakte ik bijna dagelijks. En de zelfgemaakte humus…

Heb je tijdens het maken van het boek nog nieuwe ontdekkingen gedaan, voor wat betreft voeding?
Naast de recepten staat er veel informatie in het boek over bepaalde voedingstoffen of producten die je helpen om goed te trainen en goed te herstellen. Ik vond het belangrijk dat er alleen informatie in kwam te staan waarvan onderzoek ondertussen meermaals heeft aangetoond dat het prestatiebevorderend is. Daar ging heel wat studie in zitten, waar ik ook weer veel van heb geleerd. Belangrijkste aha-erlebnis: hoe belangrijk voeding is wanneer je aan het herstellen bent van een blessure, daar heb ik een uitgebreid stuk over geschreven.

Welk recept zou jij aanbevelen na een lange duurtraining?
In ieder geval een recept met voldoende koolhydraten en eiwitten. Direct na je training bijvoorbeeld de chocolademilkshake en daarna de pasta met zalm, spinazie en knoflook of de olympische bestseller: Thaise kippennoedelsoep.

Wat is een hardnekkig fabeltje over sport en voeding?

Ai.. dat zijn er zoveel! Zo bleek uit onderzoek dat 60% van de volwassen Nederlanders dacht dat wat je na 20.00 eet, niet meer wordt verbrand. Peter Res toonde echter dit jaar aan dat juist een beetje eiwit voor het slapengaan belangrijk is voor je spierherstel!

MiriamBarbara-lachendHet Hardloperskookboek van Miriam van Reijen en Barbara Kerkhof is vanaf deze maand verkrijgbaar in de boekhandels.

Uitgeverij De Arbeiderspers
ISBN 978 90 295 8621 4
€22,50

Miriam van Reijen (links op de foto) is afgestudeerd bewegingswetenschapper (VU Amsterdam), maar zelf loopt ze ook graag hard. In 2009, 2010 en 2011 behaalde zij als ambitieuze atlete het podium van het NK marathon. Ze werkt momenteel voor Runner’s World.

Barbara Kerkhof (rechts op de foto) is freelance journalist, fotograaf en hardloopster. Ze schrijft voor diverse tijdschriften en websites. Ze is de auteur van Hardlopen voor vrouwen en Helden van de 42 kilometer.

Advertentie

Reageer