Terug naar boven
Johan Cruijff: ‘Zet oud-topsporters in om op scholen de bewegingsarmoede te bestrijden’
News

Johan Cruijff: ‘Zet oud-topsporters in om op scholen de bewegingsarmoede te bestrijden’

Johan Cruijff wil samen met een aantal sportcoryfeeën het onderwijs helpen om de Nederlandse schooljeugd structureel in beweging te krijgen. Hij zegt dat zondagavond in KRO Brandpunt. Cruijff reageert daarmee op de nieuwste cijfers van de organisatie VeiligheidNL, waaruit blijkt dat het aantal sportblessures bij kinderen tussen 9 en 12 in de afgelopen zes jaar met de helft is toegenomen.

In Brandpunt doet Cruijff een beroep op minister Schippers van Volksgezondheid om oud-topsporters in te schakelen om op scholen de bewegingsarmoede te bestrijden. “Gebruik hun know how om het probleem op te lossen”. Hij noemt in dat verband oud- zwemmer Pieter van den Hoogeband, oud-hockeyer Teun de Nooijer en oud-tennisser Richard Krajicek.

Uit het onderzoek van VeiligheidNL blijkt dat in 2011 meer dan 230.000 kinderen bij sport geblesseerd zijn geraakt. Zo’n 29.000 kinderen – tachtig per dag – moesten worden behandeld op een spoedeisende hulp in een ziekenhuis. Deskundigen wijten dat aan gebrekkig ontwikkelde motorische vaardigheden bij veel kinderen; rechtstreeks gevolg van bewegingsarmoede. Het aantal kinderen dat voldoet aan de zogenoemde “bewegingsnorm” (minimaal een uur per dag matig actief bewegen) is tussen 2006 en 2011 bijna gehalveerd.

Willem van Mechelen, als hoogleraar bedrijfs- en sportgeneeskunde verbonden aan het VUmc, pleitte in KRO’s Brandpunt voor “een nationaal Deltaplan tegen inactiviteit”. Volgens hem leidt inactiviteit in ons land jaarlijks tot 9.000 sterfgevallen. “Dat zijn enorme cijfers en dat vraagt om actie. We maken ons wel druk om het aantal verkeersdoden, maar dit cijfer is nog ernstiger.”

Johan Cruijff denkt dat het met een goede organisatie mogelijk is om via scholen jongeren dagelijks in beweging te krijgen. Hij noemt het voorbeeld van de recente koningsspelen waarbij 1.4 miljoen kinderen aan sport deden. “Het gymnastiekonderwijs is behoorlijk teruggedraaid”, zegt Cruijff in Brandpunt. “Daar zit nu een enorm gat”. Cruijff biedt minister Schippers aan om samen met andere sporticonen “het technisch hart” te vormen van een denktank die plannen ontwikkelt voor scholen. “Het is enorm zorgelijk. Als je nu niet ingrijpt is over vijf of tien jaar de zorg niet meer betalen”. (Bron: Brandpunt.nl)

Get Adobe Flash Player
Als het niet mogelijk is Flash te installeren kunt u de video bekijken via deze link.

Advertentie

Reageer