Terug naar boven
Laat je niet foppen met Stevia
News

Laat je niet foppen met Stevia

Het merendeel van de hardlopers begint met hardlopen om af te vallen. Lopen lijkt de ideale sport; je kunt het (bijna) overal doen, wanneer je wilt en je verbrandt er in korte tijd, veel energie mee. Om net zoveel energie te verbruiken als tijdens een uurtje hardlopen zal je drie uur moeten tafeltennissen, twee uur moeten hockeyen, 75 min moeten zwemmen of twee moeten paardrijden (in draf). Het merendeel van de beginnende hardlopers valt echter niet af. Dit heeft er deels mee te maken dat er door het lopen (compact en dus zwaar) spiermassa ontstaat. Maar ook deels omdat lopers hun verbruikte energie overschatten. En na een half uurtje rennen te veel energie aanvullen.

Door: Miriam van Rijen

Hoewel je suiker nodig hebt om hard te kunnen lopen kan het, zeker als je af wilt vallen, lonen om af en toe voor een suikervrije variant te gaan. Naast synthetische zoetstoffen als acesulfaam-K, aspartaam, cyclamaat en sacharine is er sinds een aantal jaar ook Stevia op de markt. Stevia, gemaakt van de plant Stevia rebaundiana Bertoni is een van de twee, natuurlijke intensieve zoetstoffen; stoffen die (in tegenstelling tot polyolen) amper energie bevatten en wel tot 3000 keer zoeter kunnen zijn dan suiker.

Stevia; zoetstof E960
De Consumentenbond nam Stevia (E960) onlangs uitvoerig onder de loep. Waaruit bleek dat je soms behoorlijk voor de gek wordt gehouden.

Producenten benadrukken graag hoe ‘natuurlijk’ Stevia is door de plant af te beelden of te kiezen voor groene, etiketten met frisse blaadjes. Echter, voordat de zoetstof Stevioglycoside ontstaat hebben de bladeren al enige tijd in water gelegen, zijn ze gezuiverd en geconcentreerd. Bovendien worden de steviaplanten met behulp van veredeling geprogrammeerd om het gehalte stevioglycoside te verhogen. Om daadwerkelijk een blaadje of Steviaplant op de verpakking te mogen zetten moeten producenten er overigens wel bij vermelden dat het gaat om een zoetstof. Volgens de Consumentenbond gaan fabrikanten daar niet altijd even nauwkeurig mee om: Op Yogho!Yogho! zou alleen staan: met zoetkracht uit Stevia en bij RedBand ontbreekt elke vermelding. Bovendien, zitten er in veel producten, naast Stevia ook andere zoetstoffen. Zowel AH Steviazoetjes als chocolade van Cavalier bevatten naast Stevia ook behoorlijk wat erythritol (E968).

Natrena-kristalpoeder won in 2013 zelfs de titel ‘meest misleidende product’. Het poeder, met de naam Stevia groot op het etiket, bestaat voor maar 3% uit Stevioglycosiden en voor 97% uit het vulmiddel maltodextrine. In de Natrena zoetjes ‘met’ Stevia zit zelfs maar 1% Stevia.

Frisdrank, bier en tandpasta met Stevia
Ondanks de misleidende reclame voor Stevia valt er wel wat voor de zoetstof te zeggen. Volgens de Consumentenbond is het niet gek dat er tal van nieuwe producten met Stevia op de markt komen (naast natuurlijk frisdrank ook bier en tandpasta). Stevia levert geen calorieën, veroorzaakt geen tandbederf en is, in tegenstelling tot sommige andere zoetstoffen, geschikt om mee te bakken. En hoewel AH Steviacola nog steeds 4 suikerklontjes bevat per glas is dat toch 1 klontje minder dan in reguliere cola.

Probeer je af te vallen en kies je enthousiast voor Steviaproducten dan is het advies: lees goed de verpakking om te zien wat er daadwerkelijk in het product zit. Zelf met Steviablaadjes aan de slag gaan is trouwens (tot nu toe) verboden, de blaadjes worden pas toegelaten als uitvoerig onderzoek heeft laten zien dat het niet schadelijk is voor de gezondheid.

Bron: Stunten met Stevia, Nelleke Polderman. Gezondheidgids, december 2013

Advertentie