Terug naar boven
Leidt sporten tot agendastress? Zes tips om tijd te maken voor sport
News, Training

Leidt sporten tot agendastress? Zes tips om tijd te maken voor sport

Of het nu om af te vallen is, lekkerder in je vel zitten of een betere conditie te krijgen, meer bewegen staat altijd hoog op het lijstje met goede voornemens. Zeker met het lenteweer begint het bij veel mensen weer te kriebelen. Alleen blijft het vaak bij plannenmakerij. Meestal is drukte de reden dat men er uiteindelijk niet aan toekomt.

Ben je op zoek naar een manier om op een effectieve manier te sporten dan is hardlopen een goede oplossing. Een half uur hardlopen kan al heel effectief zijn. Dit maakt dan ook dat de laatste jaren veel vrouwen zijn gaan hardlopen. Hardlopen is effectief in alle opzichten: Het is laagdrempelig, heeft een hoog calorieënverbruik, het is niet locatiegebonden en je hebt de keuze of je alleen wilt hardlopen of juist niet.

Maar ook dan is het nog vaak lastig om je sportieve activiteiten in te plannen in een al overvolle agenda. Het is overigens een dilemma dat je vaker bij vrouwen hoort dan bij mannen, als het gaat om tijd vrij maken om te sporten. Uit onderzoek is gebleken dat mannen veel makkelijker besluiten om even lekker te gaan sporten. Squashen met een vriend, een potje voetballen, een stukje gaan fietsen of hardlopen. De mannen hebben duidelijk minder moeite om hierin tijd voor zichzelf te nemen. Vrouwen daarentegen voelen vaak meer verantwoording, naar hun gezin en partner. Ze voelen zich sneller schuldig als ze na het werk nog een uurtje gaan sporten in plaats van naar huis te gaan. WomenOn heeft voor jou een paar tips die je op weg helpen:

reserveer ruimte in je agenda
Ga eerst eens rustig zitten en kijk in je agenda op welke dagen in de week je even tijd zou kunnen maken om te gaan hardlopen. Probeer twee momenten te vinden, en bij voorkeur drie. Met name in het begin zul je er baat bij hebben als je je hardloopsessies inplant. Zie het als een afspraak, een afspraak met jezelf. Je zult zien dat het werkt en na een tijdje ben je er aan gewend en hoort hardlopen er automatisch bij.

werk met een trainingsschema
Het voordeel van een trainingsschema is dat er een opbouw in zit en dat je naar een doel toe kunt werken. Op WomenOn hebben we twee schema’s staan (hier voor vrouwen zonder loopervaring en hier voor vrouwen met een sportieve achtergrond), waarmee je voor de 5km kunt gaan trainen. Een schema biedt structuur en kan dienen als een contract met jezelf.

werk naar een duidelijk doel toe
Je kunt gewoon voor jezelf trainen, maar je zou bijvoorbeeld ook naar een evenement toe kunnen werken. Straks in het voorjaar zijn er diverse vrouwenlopen, evenementen met veel sfeer en gezelligheid. Denk bijvoorbeeld aan de Marikenloop in Nijmegen, waar meer dan 10.000 vrouwen een 5km of 10km lopen. Je wilt op die dag goed voorbereid aan de start komen dus het is een extra stok achter de deur om je aan je schema te houden.

spreek af met anderen
Een afspraak om met iemand samen te sporten is moeilijker af te blazen dan wanneer je besluit om alleen te lopen. Bovendien is het een stuk gezelliger om samen te lopen.

creëer wat sociale druk
Deel met anderen dat je met hardlopen bent begonnen: Je partner, familie, collega’s en vrienden. Vertel het thuis en op je werk. Vertel over je trainingen op Facebook en Twitter. De likes en comments zullen je bovendien motiveren om door te gaan.

En tot slot: Alle beetjes helpen. Bij hardlopen geldt: ‘Wat je erin stopt, komt er ook uit.’ Van elke meter die je loopt, heb je profijt. Je werkt aan je conditie, je verbrandt calorieën, je krijgt mooiere benen etcetera. Los daarvan wordt je na elke training ook beloond met een heerlijk gevoel van voldoening. Dus ook als je eens geen zin hebt, probeer je erover heen te zetten en ga toch een stukje hardlopen. Je zal zien dat je je daarna des te beter voelt, al ga je maar vijf minuten. Stel daarom een makkelijk haalbaar doel voordat je naar buiten gaat, als je eenmaal bezig bent kun je altijd nog beslissen een groter rondje te maken.

Advertentie

Reageer