Terug naar boven
’Sporten helpt bij psychische problemen’
News

’Sporten helpt bij psychische problemen’

Mensen die sporten, hebben de helft minder kans om een psychische stoornis te ontwikkelen dan mensen die dat niet doen. Als mensen eenmaal een psychische stoornis hebben, herstellen ze sneller als ze sporten. Dat concludeert het Trimbos-instituut in een studie die vorige week is gepresenteerd.

In De Telegraaf lezen we dat het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Een van de aanbevelingen die naar voren komt, is dat de overheid meer subsidie uittrekt voor sportprogramma’s voor groepen die gevoelig zijn voor psychische problemen. Het gaat dan bijvoorbeeld om depressies, angststoornissen zoals fobieën en alcoholverslavingen.

Positief effect
Het onderzoek loopt sinds 1996. In de periode 1996-1999 werden zevenduizend willekeurig gekozen volwassen Nederlanders gevolgd. Diezelfde groep is nu opnieuw onderzocht. Volgens de onderzoekers is het positieve effect van sporten het best te zien bij patiënten die een angststoornis hebben. Mensen met een ’vers’ psychisch probleem zijn na drie jaar anderhalf keer vaker hersteld van hun ziekte dan de patiënten die niet aan sport doen. Eén tot drie uur sporten per week is al genoeg om het positieve effect te bereiken, zeggen de onderzoekers.

Advertentie