Terug naar boven
Sportieve vrouwen bevallen makkelijker
Training

Sportieve vrouwen bevallen makkelijker

Zwangerschap en sporten levert al jarenlang verhitte discussies op. Is het wel gezond? En zo ja, hoe lang en hoeveel mag je sporten? Onderzoek van de Amerikaanse gynaecoloog Bradley Price geeft de voorstanders van sporten tijdens de zwangerschap nieuwe argumenten.

Pryce publiceerde onlangs een onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift in Medicine & Science in Sports & Exercise waarin hij de effecten van sporten onderzocht op de zwangerschap. Er deden 62 vrouwen mee aan het onderzoek, die allemaal niet aan sport deden voordat ze zwanger werden. Nadat de vrouwen twaalf tot veertien weken zwanger waren, werd de helft van de groep onderworpen een trainingsprogramma dat onder professioneel toezicht werd uitgevoerd. Zij deden vier keer per week een sessie van 45 minuten tot een uur met aerobics, cardiotraining en oefeningen met gewichten.

Deze groep werd niet alleen sterker en fitter maar binnen deze groep bevielen slechts twee vrouwen met een keizersnede. In de controlegroep, die niet sportte, waren dat tien vrouwen. Bovendien pakten de sportende vrouwen hun dagelijkse werkzaamheden sneller op na de bevalling. Het onderzoek wees bovendien uit dat er geen verschil was in het gewicht en de lengte van de baby’s in de beide groepen.

De vraag hoeveel vrouwen mogen sporten tijdens de zwangerschap is daarmee echter nog niet volledig beantwoord. Pryce stelde zijn programma vast aan de hand van richtlijnen van het Amerikaans genootschap van gynaecologen. Hij beschouwt het programma als een ‘minimale effectieve dosis.’ Vrouwen die gewend zijn meer te sporten mogen van Pryce daarmee doorgaan tijdens de zwangerschap.

Een aantal jaren geleden werd een maximale hartslag van 140 geadviseerd maar die richtlijn heeft men inmiddels laten vallen maar onderzoeken geven nog geen duidelijk antwoord op de vraag wat een verantwoorde grens is. Twee recente onderzoeken onderwierpen een aantal vrouwen aan een intensief trainingsprogramma. In beide onderzoeken werd geconstateerd dat na een training op zeer hoge, bijna maximale, intensiteit de hartslag van de foetus enkele minuten na de training tijdelijk daalde. Ook de bloedtoevoer werd tijdelijk minder maar de baby’s werden gezond en zonder complicaties geboren. Het is een onderwerp dat volgens dr. Linda Szymanski, een van de onderzoeksleiders, dan ook verder onderzocht moet worden.

Zij wil dan ook nog geen uitspraak doen over een verantwoorde hartslag. Voorlopig lijkt de richtlijn om niet boven de 90% van je maximale hartslag te komen. De vrouwen die boven deze grens kwamen vertoonden bovengenoemde symptomen terwijl tweederde van de vrouwen die onder deze grens bleven hadden hier geen last van.

Volgens Szymanski moeten alleen fanatieke sportvrouwen oppassen tijdens hun zwangerschap. ‘Zij hebben altijd geleefd met het principe dat pijn fijn is. Ik denk dat zij het moeilijk vinden om die mentaliteit aan de kant te zetten tijdens de zwangerschap maar dat zou ik ze wel aanraden.’ Voor de andere vrouwen is het advies om vooral te blijven sporten of het sporten op te pakken. ‘De zwangerschap is het perfecte tijdstip om een gezonde leefstijl op te pakken omdat de zwangere vrouw er alles voor over heeft om een gezonde baby op de wereld te zetten.’

Advertentie