Terug naar boven
Timor Steffens: Dansen, vliegen, vallen en weer opstaan
Events, News, Reviews

Timor Steffens: Dansen, vliegen, vallen en weer opstaan

Wie denkt dat hij het best is, blijft steken. Dus ook al behoorde je tot het superselecte groepje dansers dat werd uitgekozen om voor Michael Jacksons This Is It-tournee, denk niet dat je er al bent. Het is die houding die Timor Steffens (30) ‘op zijn tenen’ houdt. We spraken de danser, de choreograaf, het jurylid en de creative director op een plek die hem lief is: de gym.

Tekst: Klaas Boomsma

Over en uit
In mei van 2017 was Steffens in Rotterdam bezig met opnames voor de film Shake It Off. Niet alleen was hij daarin de hoofdrolspeler, ook was hij aan de film verbonden als creative director; hij bepaalde hoe iedere scène eruit kwam te zien qua dans en beweging. Hij zette aan voor een sprong toen het opeens voelde alsof iemand hem van achteren tegen zijn hiel trapte. Een tel later wist hij dat het mis was, het was zijn achillespees die afscheurde. “Alles is voor niets!”, horen we Timor schreeuwen op de beelden die een toeschouwer maakte daar bij het Centraal Station in de havenstad. “Dit is het moment dat we een film gaan opnemen en dan vliegt alles het raam uit, is het gewoon helemaal klaar! Alles voor niets. Superkwaad was ik, omdat ik als ik aan iets begin het niet alleen wil afmaken, maar ook op de allerbeste manier. Ik had vooraf zoveel training gedaan, omdat ik wilde dat Nederland zou zeggen; ‘Wow, dat had ik niet van hem verwacht, dat had ik niet achter hem gezocht.’ Daarom deed het me ook zoveel.”

Zijn rol in de film was die van een bokser met een grote liefde voor dansen. Steffens droeg dan ook flink wat spiermassa met zich mee en van een routine van dag in dag uit aan het werk zijn als danser was al een paar jaar geen sprake meer. Hij is al jaren aan het werk achter de schermen als choreograaf en creative director voor televisieshows. “Helemaal fit was ik wel. Maar als een voetballer gewend is week in week uit te spelen tien jaar lang en er dan twee jaar tussenuit stapt om te coachen en daarna weer wedstrijden wil spelen? Dat werkt zo niet. Mijn lichaam dacht: ‘okay, leuk dat je dat allemaal wilt, maar even stap voor stap.” Het lijf gaf hem een seintje dat dit het moment was om even goed na te denken. “Het is echt iets dat je terug op je bil zet. Zo van chill the fuck out, je kunt nu even helemaal niks meer.”

Of hij zichzelf iets kwalijk neemt of hij die zware blessure had kunnen voorkomen? “Voorkomen niet. Voor mijn gevoel heb ik er alles aan gedaan. Ik heb een hele goeie personal trainer gehad, dieettraining, ik heb hier in de ring gestaan met Tom Cohen (bokstrainer; red.), met Dennis Wijnhold (kickbokstrainer; red.)…ik heb alles eraan gedaan om mezelf zo goed te trainen, ik was in topshape, de vorm van mijn leven. Echt hele goede shape.”

Zegen van bewegen
“Ik moet je eerlijk zeggen dat ik toen nog meer waardering heb gekregen voor het belang van bewegen voor, om vrij te zijn”, zegt Timor over het revalidatieproces. “Daarvoor nam ik het gewoon voor lief. Zo van ‘dit heb ik gewoon’. Op zo’n moment dat je achillespees is afgescheurd zie je ineens allemaal hindernissen. Zoveel dingen die ineens niet meer kunnen. Ik dacht: ‘Ga ik ooit nog kunnen dansen? Kunnen bewegen zoals ik gewend was? Kan ik ooit weer doen wat ik voorheen deed?’ Zo’n salto die ik net deed (tijdens de fotoshoot; red.), dat voelt nu gewoon weer als iets wat ik even doe. Maar als je niet eens fatsoenlijk kunt lopen en je kuit is zo klein als je onderarm en je niet eens je voet kunt buigen, dan vraag je je toch af of het ooit weer goed komt.” Zijn arts wees hem erop dat het bepaald niet is uitgesloten dat een dergelijke blessure zich herhaalt. ‘Bij veel atleten is de kans 50 procent dat het weer gebeurt, 3 procent herstelt volledig. Ik zei: ‘Ik ga bij die 3 procent horen.’ Dat is mijn mindset.”

Het volledige interview is te lezen in GYM magazine #2, verkrijgbaar in de winkels of online te bestellen via deze link

timor steffens foto nigel van der horst gymmagazine 2.

(Foto: Nigel van der Horst)

Advertentie