Terug naar boven
Tips voor het starten met hardlopen of andere sporten
Training

Tips voor het starten met hardlopen of andere sporten

Je zit vol goede voornemens om meer te gaan bewegen. Maar je weet niet hoe. Hier een stappenplan en diverse tips die je op weg helpen om jouw goede voornemen te laten slagen.

• Plan drie vaste momenten in de week waarop je gaat bewegen. Dit kan bijvoorbeeld fietsen, wandelen, hardlopen, of zwemmen zijn. Kies die sport waar je denkt dat je het meeste van gaat genieten. Plezier hebben in de dingen die je doet, is een belangrijke factor om je doel te bereiken. Kijk ook hoeveel moeite je moet doen om te kunnen gaan sporten. Wil je graag zwemmen is het handig dat het zwembad iets op een te grote afstand van je huis is. Bij wandelen, hardlopen en fietsen is die drempel lager. Met fietsen kun je zelfs beginnen op een gewone fiets, hier hoef niet direct een renfiets of mountainbike voor aan te schaffen. Dat kan altijd nog in een later stadium wanneer blijkt dat je fietsen wel een heel erg leuke activiteit vindt.

• Wil je gaan hardlopen maar je weet niet hoe dat moet aanpakeken, dan adviseren wij je één van onze trainingsschema’s te gebruiken. Met deze schema’s kun je verstandig opbouwen en hoef je zelf niet telkens te verzinnen wat je moet gaan doen.
Trainingsschema: van nul naar vijf kilometer hardlopen voor vrouwen zonder loopervaring
Trainingsschema: van nul naar vijf kilometer hardlopen voor vrouwen met een sportieve achtergrond

En mocht nou blijken dat je de bovenstaande schema’s wel heel gemakkelijk aankunt, betekent het dat je een uitstekende basisconditie hebt en dat je je kunt gaan wagen aan het volgende schema:
Trainingsschema: Van vijf km naar tien km hardlopen

leontien ladies ride foto 2 womenon• Wat zeker ook werkt is om te gaan trainen in groepsverband. Het werkt extra motiverend omdat je je beleving ook kunt delen. Start met een vriendin, je partner, buurvrouw, of sluit je aan bij bijvoorbeeld een renclubje in de buurt. Of schrijf je samen met een vriendin in voor één van de fietstochten die Leontien van Moorsel organiseert. Onder de naam Leontien’s Ladiesride heeft zij elk jaar een serie fietstochten die laagdrempelig zijn. Geen wedstrijdfietsters maar vrouwen die gezellig genietend aan het bewegen zijn.

• Sporten werkt verslavend. Als je vaker sport merk je dat je je fitter en beter voelt. Je gaat lekker in je vel zitten, hebt het gevoel dat je meer aankan. Oftewel je krijgt de smaak te pakken. Dat is het moment waar je misschien wel meer wel gaan doen. Het uitbreiden van je trainingen uit en het hogerleggen van de lat, kan voor een extra motivatie zorgen. Zo blijf je jezelf uitdagen. Maar houdt er ook altijd rekening mee dat het niet té wordt, want dan loop je jezelf voorbij en in die situatie wil je juist niet komen. Het doel was namelijk om je lekkerder te gaan voelen. Kijk daarom ook altijd dat je sportactiviteiten in balans zijn met de rest van je dagelijkse leven.

• Zorg voor een goede mix in je training: voor het vergroten van het uithoudingsvermogen (conditie), het versterken van de spieren (kracht) en het rekken van de spieren (stretchen).

• Denk aan het goede gevoel na afloop en geef vooral niet op! Conditie bouw je en soms moet je even ergens doorheen. Maar de aanhouder wint en je zult merken hoeveel fitter je wordt van een beetje meer bewegen. Succes.

Advertentie