Terug naar boven
‘Veel bewegen verkleint kans op nierstenen bij oudere vrouwen’
News

‘Veel bewegen verkleint kans op nierstenen bij oudere vrouwen’

Bewegen verlaagt het risico op nierstenen bij oudere vrouwen. Tot die conclusie komen Amerikaanse wetenschappers.
Een team van onderzoekers van de University of California, San Francisco Medical Center, Georgetown University en University of Washington School of Medicine bestudeerde de gegevens van meer dan 85.000 vrouwen na de overgang. Alle vrouwen waren 50 jaar of ouder en namen deel aan de Women’s Health Initiative studie.

Tijdens het onderzoek hielden de onderzoekers de mate van lichaamsbeweging bij in de vorm van ‘METs’. Deze maat houdt rekening met de hoeveelheid moeite er in de beweging wordt gestopt. Per week krijg je bijvoorbeeld 10 mets voor 2,5 uur wandelen of een uur joggen. Na ongeveer acht jaar had 3 procent van de vrouwen nierstenen ontwikkeld. De deelnemers die wekelijks voor 5 METs bewogen hadden een 16 procent lagere kans op nierstenen in vergelijking met degene die niet bewogen. Wekelijks 5 tot 10 METs verlaagde het risico met 22 procent en bij meer dan 10 METs was de kans 31 procent kleiner.

Volgens de onderzoekers is niet de intensiteit van het sporten bepalend, maar juist hoeveel je beweegt. Daarnaast kwam uit het onderzoek naar voren dat vrouwen door minder calorierijk te eten de kans op nierstenen ook met 40 procent kunnen verlagen. De resultaten van het onderzoek zijn gepresenteerd om de jaarlijkse bijeenkomst van de American Urological Association. Het betreffen de eerste resultaten: meer onderzoek is nodig.

Advertentie

Reageer