Terug naar boven
Vier gezonde lunchgerechten voor sporters van Bianca Baak
News

Vier gezonde lunchgerechten voor sporters van Bianca Baak

Lunchen of ontbijten zonder de ouwe vertrouwde makkelijke boterham? Het kan gewoon! En ook zeker foolproof voor de mensen die al op een konijntje gaan lijken bij het woord salade. Vier lekkere redelijk simpele lunchgerechten om van de lunch een feestje te maken.

door Bianca Baak

appelpannenkoeken_770_BiancaBaak
Foto: Bianca Baak

appelpannekoeken
Who doesn’t love pancakes? Hier in huis zijn we er gek op. Om de drang naar de poedersuiker en basterdsuiker te bedwingen eet ik meestal appelpannekoeken. Maar honestly, op een normale pannenkoeken zit toch echt altijd te weinig appel naar mijn mening. Toen ik dit recept tegen kwam wist ik dan ook meteen dit is een match made in heaven.

ingrediënten:
• 1 Appel
• 40 gr Havermout
• 40 gr Boekweitmeel
• 1 ei
• 100ml Amandelmelk
• 1 theelepel bakpoeder
• 1 eetlepel kaneel
• Snuf zout
• Kokosolie

1) Maal de havermout tot een fijn meel. Voeg hier de boekweitmeel, ei, amandelmelk, bakpoeder, kaneel en zout aan toe.
2) Schil de appel en ontklok met een appelboor. Snij de appel horizontaal in plakken van 1,5 cm.
3) Verhit wat kokosolie in de pan, haal een appelring door het beslag en bak aan beide kanten goudbruin.
4) Er passen ongeveer 3 tot vier pannekoekjes tegelijk in de pan. Heb je wat beslag over? Dit kan je gewoon opbakken als normale pannekoeken.
Perfecte appelpannekoeken met voldoende appel en ook nog super geschikt om mee te nemen naar het werk of een wedstrijddag. Natuurlijk ook geschikt voor een uitgebreid weekendontbijtje op bed.

zalmwrapguacemole1_770_BiancaBaak
Foto: Bianca Baak

zalmwraps met homemade Guacamole
Avocado. Heel eerlijk? Ik ben er eigenlijk niet zo dol op. Ik ken mensen die kunnen er zo eentje uitlepelen omdat ze het heerlijk vinden. Ik verstop het liever ergens in mijn gerecht. Guacemole daarentegen, ondanks dat het hoofdingrediënten avocado is, vind ik heerlijk! En niets is natuurlijk beter dan homemade.

ingrediënten:
• 1 Avocado
• 1 teentje Knoflook
• ½ Ui
• ½ theelepel Koriander
• Sap van 1 Citroen
• Snufje Chilipoeder
• Snufje Peper
• Snufje Zout
• ½ Tomaat

1) Snij de avocado door de helt, verwijder de pit en snij beide helften nogmaals door de helft. Trek de schil van de partjes.
2) Neem de halve tomaat en verwijder het natte binnenste. Voeg alle ingrediënten samen in een diepe maatbeker (of shakebeker)en pureer tot een net niet fijne massa met een staafmixer.

zalmwrapsguacemole2_770_BiancaBaak
Foto: Bianca Baak

Lekker! Ik gebruik echt maar een klein beetje chilipoeder, want ik hou niet zo van heet. Dit moet je dus een beetje aanpassen op je eigen smaak. Even overscheppen in een potje met draaideksel en bewaren in de koelkast. Voor de wraps neem je een meergranenwrap, deze smeer je in met guacemole, beleg met sla, zalm en bieslook en oprollen.

bakedoats_770_BiancaBaak
Foto: Bianca Baak

baked oats
Appeltaart voor het ontbijt anyone? Dit gerecht is geïnspireerd op een appeltaart maar dan getransformeerd tot een gezond ontbijt. Baked oats is je vertrouwde havermout ontbijtje maar dan lekker warm gebakken in de oven.

ingrediënten
• 3/4 cup Havermout
• 1/4 cup Teff/Havermoutmeel (Havermout even in de keukenmachine/blender/staafmixer gooien)
• 1 cup Ongezoete amandelmelk
• 2 theelepels Kaneel
• 1/2 theelepel Bakpoeder
• 2 Appels
• 1/2 theelepel Vanille extract
• 1/2 cup Noten (Amandelen, Walnoten, Pecannoten)
• 1/4 cup Amandel schaafsel
1) Schil de twee appels en snijd ze in blokjes. Hak de nootjes in stukjes.
2) Gooi de havermout, Teff/havermoutmeel, amandelmelk, kaneel, bakpoeder, vanille, nootjes en 4/5 van de appels in een kom. Meng het mengsel goed door met een lepel
3) Verdeel het mengsel over een of twee soufflé bakjes en strijk glad. (Ligt een beetje aan de grote van de bakjes)
4) Decoreer de bakjes met de overgebleven appel en het amandel schaafsel.
5) Zet in een voorverwarmde oven van 180 graden voor 45 min.
Als je niet heel veel tijd hebt in de ochtend is het handig om het mengsel de avond van te voren alvast te maken en in de koelkast te bewaren. Direct in de oven zetten wanneer je uit bed stapt en dan is het klaar na je ochtend routine. Afgekoeld natuurlijk ook mee te nemen als lunch.

chiapudding_770_BiancaBaak

chiapudding
Chia zaadjes deel van de familie superfoods die je opeens gewoon bij de supermarkt, drogist en waar niet onderhand kan kopen. Een bron van een hele hoop goeds en ook van eiwit. Dit maakt deze chiapudding ideaal als je een beetje probeert te korten op je zuivel inname.

ingrediënten:
• 3 eetlepel Chia zaadjes
• ¾ cup Kokosmelk

1) Meng de chia zaadjes door de kokosmelk en roer goed door. Zet in de koelkast.
2) Na tien minuten roer je nogmaals goed door zodat niet alle zaadjes op de bodem liggen en laat een paar uur staan in de koelkast.
Chia zaadjes nemen erg veel vocht op en worden hierdoor een beetje jelly. De vloeibare kokosmelk wordt hierdoor soort van puddingachtig. Lekker met wat fruit er door. Je moet wel van kokossmaak houden.

over Bianca Baak
Bianca Baak is een talentvolle atlete. Zij pakte vorig jaar zilver op de 400m horden tijdens het EK onder 23 jaar en trad onlangs toe tot het AA Drink Talententeam. Daarnaast heeft Baak nog een andere passie, gezonde voeding. ‚Je mag gerust zeggen dat ik een beetje een health lover aan het worden ben.’ Baak schrijft regelmatig hierover op haar eigen website.

Advertentie