Terug naar boven
Vince de Lange: ‘We kijken nu naar een supplement dat het herstel van het zenuwstelsel bevordert’
Training

Vince de Lange: ‘We kijken nu naar een supplement dat het herstel van het zenuwstelsel bevordert’

Vince de Lange is al meer dan twintig jaar actief als atletiekcoach. Hij begeleidde in het verleden atleten, zoals Chiel Warners, Bart Bennema, Timothy Beck en Edwin van Calker. Dit voorjaar boekte hij zijn mooiste succes toen zijn pupil Eelco Sintnicolaas in Göteborg de Europese indoortitel op de zevenkamp pakte. Hij kan door zijn jarenlange ervaring als geen ander vertellen hoe de kijk op voeding in al die jaren is veranderd en welke rol voedingssupplementen in de topsport momenteel spelen. “99 procent van de atleten heeft er op zijn minst over nagedacht en 95% maakt gebruik van supplementen.”

gecontroleerde batches
De Lange heeft veel zien veranderen. “Toen ik begon was er niet veel bekend over voeding. Er werd gesproken over het stapelen van koolhydraten en niet veel later raakte het gebruik van de multivitamine in zwang. Totdat zo’n vijftien jaar geleden de eerste berichten kwamen over verontreinigde supplementen. Toen zijn we snel gestopt om zomaar dingen van allerlei verschillende merken te gebruiken. Tegenwoordig heb je de lijst van de gecontroleerde batches van verschillende fabrikanten. Daardoor wordt het een stuk makkelijker om te gaan testen wat relevant is en wat niet.”

voeding blijft primair
Volgens de meerkampcoach zal nog steeds primair gekeken moeten worden naar het voedingspatroon. Daarna komen pas de voedingssupplementen. Zo heeft hij dat ook bij Sintnicolaas aangepakt. “Als een atleet jong is ga je dingen aanreiken, daar horen voedingssupplementen ook bij. Maar eerst hebben we het voedingspatroon van Eelco moeten aanpassen, want hij at te weinig. Daarna ga je, in overleg met de ouders van Eelco, beginnen met een multivitamine en vervolgens ga je dat stapje voor stapje uitbreiden.” De keuze om deze producten te gebruiken blijft volgens De Lange echter uiteindelijk de keuze van de atleet. Hij geeft alleen advies. Het gebruik van die supplementen dient volgens hem twee verschillende doelen. “Ten eerste zijn er supplementen die een directe invloed hebben op de prestatie. Kijk bijvoorbeeld naar cafeïne, daarvan is dubbelblind en cross-over bewezen dat het een positieve invloed heeft op je prestaties. Andere producten, zoals bijvoorbeeld eiwitten, worden gebruikt om het herstel of de opbouw te bevorderen.”

periodisering
De laatste ontwikkeling is dat men, net als in de training, gaat werken met een periodisering in het gebruik van bepaalde supplementen. “Het is heel handig dat je kunt spelen met wat atleten in bepaalde periodes kunnen of moeten gebruiken. Om een voorbeeld te geven: antioxidanten doen we niet meer standaard. Een aantal jaren geleden namen we zo’n supplement het hele jaar door, maar we zijn dat gaan nuanceren en nu nemen we dat mee in de periodisering.”

goed en bewezen
De Lange en Sintnicolaas werken nu al geruime tijd samen met Virtuoos. Die samenwerking begon al in aanloop naar de Olympische Spelen van Londen. Volgens De Lange is er veel veranderd door die samenwerking. “We zijn een heel stuk verder dan een aantal jaren geleden toen we her en der onze potjes vandaan haalden. Ik schakelde zelfs mijn zus in om spullen uit de Verenigde Staten over te laten komen. We gaan daarin ver maar niet té ver. Het moet goed en bewezen zijn. Virtuoos maakt bijzonder hoogwaardige producten. Zij hebben enorme stappen gemaakt ten opzichte van de concurrentie. We zijn ook in hun laboratorium geweest. Dat is superkwaliteit. Die producten zijn in niets te vergelijken met de huis-tuin-en-keukensupplementen uit de supermarkt. Dit is echt een hele stap verder dan tot nu toe verkrijgbaar was in Nederland. Virtuoos onderscheidt zich bovendien in hoe ze alles controleren. Dat voeren ze zelfs door tot in de verpakking, met die doordrukstrips. Zij doen dat werkelijk virtuoos, dat meen ik echt.”

ontwikkelingen signaleren
Maar naast de hoogwaardige producten is er nog een andere reden waarom de samenwerking met Virtuoos zo belangrijk is voor De Lange. “We kijken samen met Virtuoos naar ontwikkelingen die we signaleren, zodat we daar straks ook weer een goed product voor hebben. Zo kijken we nu bijvoorbeeld naar een supplement dat het herstel van het zenuwstelsel bevordert. Daar is weinig over bekend. Ik ga daar nu ook verder niets over zeggen, maar dat is wel een van de eerste dingen waar we na de zomer mee verder gaan. Los van het feit dat Virtuoos de meest hoogwaardige producten levert die ik ken, zijn ze ook constant op zoek hoe het beter kan en hoe hun producten beter kunnen aansluiten op wat een sporter doet. We hebben direct invloed op wat we willen hebben en andersom hebben zij mogelijkheden om ons dingen aan te bieden die wij nog niet kenden.”

Advertentie