Terug naar boven
Warming-up, vergeet je ademhalingsspieren niet
News, Training ,

Warming-up, vergeet je ademhalingsspieren niet

De laatste jaren is er steeds meer belangstelling voor zogenaamde respiratoire training, oftewel het trainen van de spieren die betrokken zijn bij de ademhaling. Meerdere studies hebben aangetoond dat IMT – inspiratory muscle training – de prestaties kan verbeteren voor zowel getrainden als ongetrainden sporters. Onder andere zwemmers, hardlopers en fietsers zouden baat hebben bij een dergelijke training. In een recente studie onder zwemmers, bleek het opwarmen van de ademhalingsspieren te zorgen voor significante verbetering van de prestatie. Zwemmers zijn geen hardlopers maar wellicht: Lessons to be learned?

Door: Miriam van Reijen

Sneller met dubbele warming-up
Eerder was aangetoond dat het effect van 6 weken ademhalingstraining bij zwemmers zorgt voor een kleine vooruitgang in de zwemprestatie over 100 en 200 meter. Het effect van een warming-up van de ademhalingsspieren was echter nooit getest. In de zwemstudie werden 15 getrainde elite-zwemmers onderworpen aan vier testen. Elke zwemmer gold als zijn eigen controle, wat wil zeggen dat ze elk van de vier testen, in willekeurige volgorde uitvoerden. Gekeken werd of de specifieke warming-up effect had op de 100m vrije slag. De vier testen bestonden uit:

1) Standaard warming-up bestaand uit 2500m zwemmen, afwisselend vlinderslag, rugslag, schoolslag en vrije slag en slagen waarbij enkel de armen of enkel de benen werden gebruikt.

2) Een warming-up van de ademhalingsspieren, gebruikmakend van de zogenaamde Powerbreathe waarbij 2×30 inademingen werden uitgevoerd op 40% van de maximale capaciteit.

3) Een standaard zwem warming-up (zie 1) gevolgd door een nep warming-up van de ademhalingsspieren van 2×30 oefeningen op 15% van de maximale capaciteit.

4) Een standaard zwem warming-up (zie 1) gevolgd door warming-up van de ademhalingsspieren (zie 2).

In de tabel zie je de resultaten van de vier testen. Het verschil tussen het vierde protocol en protocol 1 en 2 was significant.
Tabel ademhaling womenon

Ook voor hardlopers?
De auteurs van de studie wijzen op een aantal mogelijke verklaringen voor de resultaten. Zo zou onder andere de perceptie van vermoeidheid van de ademhalingsspieren veranderen door de IMT warming-up, zorgt de IMT mogelijk voor neurale aanpassingen (waarbij spieren beter aangestuurd worden) of zorgt de training voor een verhoging van de zogenaamde metaboreflex. Dit reflex ontstaat bij hoog intensieve inspanning (boven 80% van de maximale zuurstofopname). Wanneer afvalstoffen zich opbouwen in de ademhalingsspieren zorgt het metaboreflex dat er vernauwing van de bloedvaten richting de ledematen ontstaat. Zo is er minder zuurstof beschikbaar voor bijvoorbeeld de beenspieren en kunnen de ademhalingsspieren hun werk blijven doen. Of dit ook voor hardlopers geldt is nog niet onderzocht, de mogelijke verklaringen doen echter vermoeden warming-up van de ademhalingsspieren ook kan bijdragen aan de hardloopprestatie.

Advertentie