Terug naar boven
Wat is ‘door de rug gaan’ precies en hoe voorkom je het?
News, Training

Wat is ‘door de rug gaan’ precies en hoe voorkom je het?

Met regelmaat hoor je van mensen dat ze de door de rug zijn gegaan. Het komt voor bij niet-sporters en recreatieve sporters. Ook topsporters kampen er soms mee. Maar wat is ‘door de rug gaan’ nu precies? Wat houdt het in en kun je het voorkomen? Of als je door de rug bent gegaan, wat mag je dan wel doen en wat vooral niet? En hoe kom je er het snelst weer vanaf?

Wij vroegen Desirée Wierper-Heijnen, sportarts en medisch directeur bij Ergatis, om advies. Wierper heeft zelf een achtergrond als atlete en heeft vele jaren bij de nationale top in het afstandslopen meegedraaid.

Wat is ‘door de rug gaan’?
Meestal zeg ik dat je het een beetje kunt vergelijken met door je enkel heen gaan. Een soort verzwikking maar dan van je rug. Men zegt dat wel tachtig procent van de mensen in hun leven een keer door de rug zal gaan. Dat heet ‘acute lumbago’ of spit.

Hoe ontstaat het?
Het kan kan ontstaan door een plotse buig- of draaibeweging. Soms komt het ook door overbelasting. Er ontstaat een hele felle pijn waarbij de onderrugspieren heel erg verkrampen, hard aan voelen en pijn doen.

Wat mag je wel en niet doen?
Vroeger werd vaak rust en warmte geadviseerd. Nu is men meer van het koelen (net als bij een verzwikking) en in beweging blijven. Niet gaan zitten, beter lopen, roeien of fietsen. Verder niet zwaar belasten, alles op souplesse en rustig aan. Een duurloopje mag bijvoorbeeld wel maar geen intervaltraining, springen of skippings.

Kun je het voorkomen?
Als je kwetsbaar bent voor dit soort klachten is het van belang om zodra de klachten minder worden om core-stability training te gaan doen: je buik- en rugspieren trainen oftewel rompstabiliteitsoefeningen. Hoe sterker de core hoe minder kans op ‘door je rug gaan’.

Er zijn 15 oefeningen voor het versterken van de core-stability: klik hier voor de oefeningen

Advertentie