Terug naar boven
Afvallen: nu echt
News, Training ,

Afvallen: nu echt

Door: Miriam van Reijen

Nieuwjaarsresolutie nummer 1: afvallen! Maar zelfs met duidelijk plan, hulp van buitenaf en de grootste discipline blijft het voor de meesten mensen een onhaalbare missie. Na twee weken heeft al ruim 80% van de mensen hun beoogde doel uit het oog verloren. Om je te helpen om dit jaar wel je doelen te halen kwamen wetenschappers met zes tips: bewezen effectieve middelen om je te helpen nu écht af te vallen.

1. Ruim je keuken op:
Mensen die verblijven in een rommelige keuken zijn geneigd meer te snoepen. In een onderzoek aten vrouwen twee keer zoveel koekjes in een keuken met chaos dan in een opgeruimde keuken.

2. Herschik je koelkast en keuken:
Zie je bij het opendoen van je koelkast eerst een stel druiven of wortels? Grote kans dat je iets gezonds zult snacken. Zorg dat ongezonde snacks of leftovers goed verpakt én achterin je koelkast liggen. Met groenten en fruit in het zicht eet je gemiddeld drie keer zo vaak iets gezonds. Staan er suikerrijke ontbijtgranen op je keukentafel? Dan weeg jij gemiddeld 10 kilogram meer dan iemand die zijn granen opruimt. Heb je frisdrank pontificaal in je keuken staan? Tel er dan maar 13 kilo bij op. Mensen met een fruitschaal op een prominente plek wegen juist 6.5 kilo minder.

3. Kies de juiste wijnglazen
Gebruik smalle wijnglazen, schenk wijn in terwijl het glas op tafel staat en kies het liefst voor gekleurde glazen. Met grote glazen of glazen die je in je hand houdt schenk je 12% meer in en in een doorzichtig glas doe je spontaan 9% meer wijn.

4. Kies een klein bord in de juiste kleur
Het lijkt zo simpel maar werkt echt: eet van een kleiner bord of uit een kleinere ontbijtkom. Uit een grotere kom eet je zo 16% meer dan uit een met een kleiner formaat. Nog beter: kies een klein bord in dezelfde kleur als het tafelkleed of je placemat (en in een andere kleur dan wat je eet). Door de contrasterende kleuren lijkt je portie groter.

5. Eet een appel voordat je boodschappen gaat doen.
Eet je een gezonde snack net voordat je boodschappen gaat doen dan koop je gezondere producten. Loop bovendien eerst een paar rondjes rondom de groente- en fruitafdeling. Voor elke minuut die je daar doorbrengt zou je €1.50 meer besteden aan groenten en fruit.

6. Ga je uiteten? Kies een plekje bij het raam
Mensen die bij het raam zitten in een goed verlicht restaurant eten gemiddeld 39% minder calorieën dan mensen die op een slecht verlichte plek zitten. Hoe dichter je bij het raam, hoe minder eten en alcohol je tot je neemt.

Heb je ondanks deze tips toch echt zin in iets (ongezonds) lekkers: dan hebben de wetenschappers nog 1 tip voor je. Eet een kleine portie van je guilthy pleasure en leid jezelf daarna 15 minuten af. Grote kans dat de ‘trek’ na die 15 minuten verdwenen is. Nog beter; gebruik die 15 minuten om een rondje te rennen.

Advertentie