Terug naar boven
Kaas als superfood
News

Kaas als superfood

Door: Miriam van Reijen

Herman de Blijker liet het onlangs al opschrijven: hij heeft niets tegen exotische superfoods. Maar de zogenaamde supergezonde producten geven je niet iets dat de minder sexy doorsnee groenten, fruit en noten je niet kunnen geven. Aan dit lijstje kan sinds kort ook kaas worden toegevoegd. Regelmatige consumptie van kaas zou namelijk wel eens bij kunnen dragen aan goede cholesterolwaarden en een verminderd gewicht. Onderzoekers gaan zelfs zover om kaas de oorzaak van de “French Paradox” te noemen. De grootschalige kaasconsumptie van de Fransen zou de reden zijn dat de Zuiderse kaaseters zo weinig te maken krijgen met hart- en vaatziekten.

Kaas, vet gezond?
Tot voor kort zat kaas behoorlijk in het verdomhoekje. Rijk aan verzadigd vet en bovendien ook nog zout. Echter, studies lieten zien dat het verzadigde vet niet zorgt voor de gevreesde stijging van ons cholesterolgehalte. Bovendien, Finnen en kaasetende Fransen (26 kg per jaar, dat is dus een halve kilo per week!) eten een gelijke hoeveelheid verzadigd vet, maar toch sterven er in Finland vijf keer zoveel mensen aan hart- en vaatziekten. Onderzoekers doken in oude data om te kijken wat dit grote verschil mogelijk zou kunnen verklaren. Een van de bevindingen: gefermenteerde zuivelproducten met een hoog vetgehalte zouden zorgen voor een gezond cholesterolgehalte. Gefermenteerde zuivel zoals bijvoorbeeld kaas, maar ook yoghurt en karnemelk. Lees hier verder

Advertentie