Terug naar boven
Feiten over foliumzuur
News

Feiten over foliumzuur

Foliumzuur heeft iets te maken met zwangerschap. Dat is wat de meeste mensen wel weten. Toch beginnen veel vrouwen te laat met het nemen van extra foliumzuur, namelijk als ze al zwanger zijn. En er zijn meer opvallende feiten over foliumzuur. Het Vitamine Informatie Bureau zet ze op een rij.

Foliumzuur is een vitamine
Foliumzuur heet ook wel vitamine B11 en maakt onderdeel uit van het vitamine B-complex. Deze vitamine is van belang voor een goed functionerend zenuwstelsel en immuunsysteem. Foliumzuur speelt eveneens een belangrijke rol bij de vorming van rode bloedcellen, het erfelijk materiaal (DNA) en gezonde groei tijdens de zwangerschap.

Opvallend: in veel andere landen staat foliumzuur bekend als vitamine B9
In het buitenland wordt foliumzuur vaak aangeduid met vitamine B9. Foliumzuur is ook bekend als folaat of citrovorumfactor. De naam voor de natuurlijke vorm van foliumzuur in de voeding is tetrahydrofolaat. De vorm van foliumzuur in supplementen is pteroylmonoglutaminezuur (PMG). Overigens blijkt uit een recente meta-analyse, gepubliceerd in the Lancet, dat foliumzuur uit supplementen niet zorgt dat kanker vaker voorkomt (1).

Onverstandig: veel vrouwen slikken geen foliumzuur voor de zwangerschap
Ongeveer 60% van de vrouwen slikte geen foliumzuur vóór de zwangerschap. Pas op het moment dat een vrouw bij de verloskundige komt wordt er gevraagd naar foliumzuurgebruik. Dat is aan de late kant, want al voor het moment dat de zwangerschap is vastgesteld is foliumzuur nodig in het lichaam. Foliumzuur zorgt namelijk voor een goed sluiting van de neurale buis. Daarmee wordt het risico op onder andere een ‘open ruggetje’ (spina bifida) bij de baby verkleind. Het advies is: 400 microgram per dag, in ieder geval vanaf vier weken voor conceptie tot de tiende week van de zwangerschap. Er zijn speciale multivitamines, met daarin foliumzuur, voor zwangere vrouwen. Lees hier verder

Advertentie

Reageer