Terug naar boven
Geslaagde eerste editie Cruyff Foundation 14K
Events, News

Geslaagde eerste editie Cruyff Foundation 14K

foto: Femmy Weijs

Gisteren vond de eerste editie van de Cruyff Foundation 14K plaats. Op de dag dat Johan Cruijff 69 zou zijn geworden liepen honderd lopers een ronde door zijn Amsterdam. Een route van 14 kilometer, langs tal van plekken die verbonden zijn aan de legendarische nummer 14. Deelnemers waren onder de indruk en de organisatie kijkt terug op een zeer geslaagd evenement.

Cruyff Foundation 14K
foto: Femmy Weijs

Na een minuut stilte, gevolgd door een indrukwekkend applaus, vertrok de groep gisteravond vanaf het terrein van AV’23 richting de Johan Cruijff brug, de eerste van een aantal gedenkwaardige plekken in Amsterdam. Ook het passeren van het ouderlijk huis in Betondorp werd door de lopers met applaus begroet. En ook passanten begonnen spontaan te applaudisseren richting de langstrekkende gele stoet.

Cruyff Foundation 14K
foto: Femmy Weijs

Het tekende de sfeer in de groep, die de hele weg samen optrok. Terwijl de een herinneringen ophaalde aan Cruijff, gaf de ander een collega-loper nog een mentaal duwtje in de rug. De saamhorigheid was groot en dat was ook de insteek van deze run. De Cruyff Foundation 14K was niet bedoeld als wedstrijd maar als een manier om hardlopend stil te staan bij de betekenis die Cruijff voor de Nederlandse sport heeft.

Na het passeren van onder andere het Cruyff College, enkele Cruyff Courts, het Cruyff Institute en de Cruyff Foundation was het tijd voor de finish in het Olympisch Stadion. Daar werden de lopers onthaald met fakkels en een metershoog oranje shirt met rugnummer 14. Een passend slot voor een zeer geslaagde eerste editie van deze run.

Cruyff Foundation 14K
foto: Femmy Weijs

De reacties van de deelnemers waren lovend na afloop en een nieuwe traditie lijkt geboren. De organisatie gaat binnenkort in overleg hoe zij dit geslaagde evenement een passend vervolg kan geven zodat zij volgend jaar meer lopers de kans te bieden om op sportieve wijze de herinnering aan Johan Cruijff levend te houden.

Cruyff Foundation 14K
foto: Femmy Weijs

over de organisatie
Het idee voor de Cruyff Foundation 14K ontstond nadat hardloopplatform Losse Veter, als eerbetoon aan Cruijff, een route van 14 kilometer door Amsterdam op Facebook plaatste. Maurice Hollaar, vrijwilliger bij de Cruyff Foundation, was meteen enthousiast en bracht beide partijen bij elkaar. In samenwerking met atletiekvereniging Phanos en het Cruyff Institute hebben Losse Veter en de Cruyff Foundation daarna besloten de run te verwezenlijken.

Advertentie