Terug naar boven
Laatbloeier Evelien Ruijters wint haar eerste nationale titel
News

Atlete Evelien Ruijters heeft bij het Nederlands kampioenschap indoor de nationale titel op de 1.500m gewonnen. Na een spannende eindsprint kwam Ruijters als eerste over de streep met 0.08s voorsprong op Helen Hofstede. De 27-jarige Ruijters had bij diverse nationale kampioenschappen op het podium gestaan maar dan waren het bronzen en zilveren medailles. Gister won ze haar eerste nationale titel. Hiermee ging één van haar twee dromen in vervulling. ‘Mijn tweede droom is deelnemen aan een groot toernooi, bijvoorbeeld het Europees kampioenschap.’

Ruijters is in feite een laatbloeier. Ze was twaalf en zat op de brugklas toen ze een scholierenloopje won maar het duurde toen nog een aantal jaren voordat ze echt serieus werd met haar sport. Eerst volgde een opleiding tot arts. ‘In de loop der jaren ben ik, met pieken en dalen tijdens mijn studietijd, meer gaan trainen en me met name gaan specialiseren op de 800m en 1500m.’ Ruijters kreeg aansluiting met de Nederlandse top en won in 2006 haar eerste medaille (brons) bij een nationaal kampioenschap. De echte omslag kwam echter pas nadat ze bij internationale wedstrijden in Heusden tweede werd met een flinke verbetering van haar persoonlijke record (4’16″31)
. ‘Die wedstrijd heeft de doorslag gegeven om de komende jaren op atletiekgebied nog eruit te halen wat er in zit.

’

Ruijters, die regelmatig ook wat modellenwerk doet, slaagde er in om het hectische leven van een arts in opleiding te combineren met topsport. Alhoewel het soms schipperen is. ‘Het vereist nogal wat gepuzzel en haast- en vliegwerk. Toch zou ik niet anders willen. Inmiddels heb ik zo’n sterke structuur ontwikkeld en ben ik in die mate efficiënt geworden dat de combinatie bijna als vanzelf gaat. Natuurlijk is het niet altijd gemakkelijk om je rondjes ’s avonds in het donker te lopen of vrij te regelen voor een wedstrijdweekend. Toch kan ik er ook veel energie van krijgen als alles, strak naast elkaar gepland, aan het eind van de dag gelukt is zoals ik het wilde. Soms schiet ik mezelf daarin voorbij, een tegensputterend lichaam is dan het logische gevolg, en dat zet me dan weer met beide voeten op de grond.’