Terug naar boven
Mannen over vrouwensport: Wout van Wengerden
News

Mannen over vrouwensport: Wout van Wengerden

Mannen die serieus naar vrouwensport kijken. Het is nog steeds geen onderwerp dat mannen uit zichzelf zullen aansnijden onder vrienden. Toch zijn er mannen die ervoor uit durven komen. In deze rubriek gaan we op zoek naar deze metromannen. Voormalig polsstokhoogspringer Wout van Wengerden bijt het spits af.

VanessaLow_TWWelke sportster/atlete bewonder jij of heeft je geïnspireerd?
Mijn Duitse ex-vriendin Vanessa Low vind ik zelf wel een mooi voorbeeld. Vanessa verloor op 15-jarige leeftijd beide benen bij een val voor een trein. Voor het ongeluk deed ze aan atletiek en dat heeft ze na zes maanden in coma gelegen te hebben weer opgepakt. Het moment vlak na het ongeluk beschreef ze aan mij als een van de beste momenten uit haar leven. Het moment dat ze erachter kwam hoe graag ze eigenlijk wel niet wilde leven. Nu is ze paralympisch atlete en werkt ze met een ongekend fanatisme en positivisme naar de Olympische Spelen in Rio. Vanessa en ik waren uiteindelijk niet de juiste match maar door haar ben ik dingen wel anders gaan bekijken en relativeren. Het gaat voor mij niet om de uiteindelijke prestatie die iemand levert, maar om het verhaal erachter.

Veel wedstrijden winnen, olympisch kampioene worden, sneller kunnen fietsen/lopen/springen dan een ander of technisch heel sterk zijn kan bewonderenswaardig zijn, maar maakt iemand voor mij niet direct tot een inspiratiebron. Het gaat veel meer om de keuzes die iemand in zijn leven maakt en hoe hij of zij daar mee omgaat.

Ik vind het inspirerend als ik er anders door naar mezelf ga kijken, of daaruit motivatie haal om dingen anders aan te pakken. De echte inspiratie zit in mensen die gaan voor iets waar ze echt van dromen en waar ze zelf bewust voor kiezen. Een persoon die goed nadenkt, zichzelf volkomen kwetsbaar en oprecht durft op te stellen in het najagen van die droom en lak heeft aan wat de rest denkt. Daarmee maak je voor mij het verschil.

JolandaKeizer44993_VIHoe kijk jij naar vrouwensport?

Ik hou mijn hele leven lang al van vrouwen, dus ook van de vrouwensport. Met mannen kan ik mijzelf meer identificeren en ligt daarmee dichter bij mezelf. Mannen hebben meer fysieke kracht en dat maakt het in sommige sporten spectaculairder om naar te kijken. Bij mijn oude sport polsstokhoogspringen bijvoorbeeld. Al gaat het bij sport en presteren voor mij meer om de manier waarop het spelletje plaatsvindt dan om het uiteindelijke resultaat. Vrouwen zijn vaak veel eleganter in de manier van bewegen en dat maakt het mooi om naar te kijken. Ik vind het belangrijk aan een vrouw dat ze haar lichaam goed verzorgt en tijdens mijn actieve carrière ben ik de mooiste vrouwen tegengekomen. Zij zijn zich bewust van hun lichaam.

Wie vind jij een mooie sportvrouw?

Het ligt er maar aan hoe je mooi bekijkt. De mooiste en meest aantrekkelijke sportvrouw van Nederland is met stip de vriendin van speerwerper Lars Timmerman. Namelijk Nicole Jetten, te vinden in menig ASICS spotje. Ook Sara Skarabot Pedersen, de vriendin van speerwerper Bjorn Blommerde, mag er wezen.

Ik heb het idee dat vrouwen in Nederland nog veel kunnen winnen op het fysieke gedeelte. Bewuster omgaan met voeding en fysieke arbeid. Als je op internationale atletiektoernooien kijkt zijn de internationale deelneemsters vaak fysiek veel sterker en beter afgetraind. Een goed getrainde atlete vond ik altijd meerkampster Jolanda Keizer. Die zou ik ook hebben kunnen noemen bij de eerste vraag. Zij zette altijd de stappen waar ze zelf volledig achterstond en dat bewonderde ik. Jammer dat ze door blessureleed na 2008 nooit meer goed is teruggekomen. Zij had het heel ver kunnen schoppen als ze wat minder pech had gehad.

Tip
Kijk de clip van Brene Brown. Een researcher storyteller. Als je het over een vrouw hebt die in mijn ogen snapt wat belangrijk is in het leven. Zij is een van de vrouwen die mij geïnspireerd heeft buiten de sport.

Foto Vanessa Low: Twitter, foto Jolanda Keizer: VI Images

Advertentie

Reageer