Terug naar boven
Wat eet: Milljuschka Witzenhausen
News , ,

Wat eet: Milljuschka Witzenhausen

’s Ochtends kan het goed zijn dat Miljuschka zes verschillende gerechten staat klaar te maken. Voor haar man, haar vier kinderen (waarvan twee van haarzelf) en zichzelf. Pannenkoeken, wentelteefjes, havermout of yoghurt. Net waar de kinderen zin in hebben. Eten is voor de 29-jarige moeder, actrice, foodblogster en ex-TMFvj vooral een genot. Belangrijkste factor als het gaat om eten: Dat het is klaargemaakt met liefde. Een wereld van verschil met 10 jaar geleden, toen Miljuscka er alles aan deed om maar vooral zo weinig mogelijk te eten.

Door: Miriam van Reijen

Als 18, 19-jarig meisje was de wereld van de televisie een harde. De trend om vooral zo mager mogelijk te zijn ging niet aan Miljuschka voorbij. ‘Ik hield ontzettend van eten maar in die tijd was ik vooral bezig om zo weinig mogelijk binnen te krijgen en zo veel mogelijk te bewegen. Ik was zo beïnvloedbaar als de pest en heb van alles geprobeerd: glutenvrij, suikervrij, vetarm. Het hielp wel: ik was mager als een lat. ‘

Nu, 12 kilo zwaarder dan in die periode, is de jonge moeder blij met haar lijf. ‘Mijn man en mijn kinderen zijn mijn redding geweest. Ik viel als een blok voor Tycho. Ik wilde, als een soort oer-instinct alleen nog maar voor hem koken. Heel neandertalig, maar zo was het wel. Toen ik ook nog zwanger bleek ging het hek van de dam. Mijn lijf had honger vanaf dag één. Ik ben naar de bakker en de kaasboer gegaan. Direct daar, op de stoep at ik acht boterhammen achter elkaar op. Daarna is mijn kijk op eten drastisch veranderd. Nu geniet ik van eten en steek er al mijn liefde en passie in. Bovendien, met mijn gezin heb ik gewoon minder tijd om me druk te maken over dat ene vetrandje. Ik vind mijn vrouwelijkheid nu juist prachtig en ik ben trots dat mijn lijf me kinderen heeft gebracht.

Boodschappen doen is een dagtaak. Ik ga naar poelier Wagenaar op de Lindelaan (in Amsterdam red) voor wild en Franse kip, naar de Volendammer visspecialist op de Van der Hooplaan in Amstelveen voor verse vis en heerlijke warm gerookte zalm en naar de Ekoplaza voor vers ambachtelijk brood en kaas. Mijn groente en fruit haal ik gewoon bij de Aldi. Die bevatten niet zoveel pesticiden. Daarna kan ik uren in de keuken staan. Een gans die 8 uur in de oven moet? Heerlijk! Alleen op vrijdag kiezen we voor gemak: dan halen we standaard pizza bij Domino’s: Peperoni en Salami zijn onze favorieten. Op de andere dagen is het een uitgebreid diner. Vanavond was het gevuld zwijn met kastanjes, spruitjes en aardappelpuree. De kinderen eten gewoon mee. Ze lusten bijna alles. Helemaal als we groenten en fruit hebben uit onze eigen moestuin. Dan eten ze heel de dag van al dat lekkers.

Ik kan erg genieten van uit eten gaan. Mijn huidige favoriet is Rijks in het Rijksmuseum. Prachtig eten in een hele mooie omgeving. De laatste keer at ik er zwartpootkip, knolselderij van het spit en rijstebrij met abrikozencompote. Zelfs de patatjes zijn daar lekkerder dan ergens anders.

Behalve eten is een gezond lijf ook heel belangrijk voor me. Ik kan me niet voorstellen dat ik niet sport. Het is me met de paplepel ingegeven: Iedereen in ons gezin sport. Ik houd ervan om met mijn lijf bezig te zijn. Mezelf uit te dagen en te voelen hoe sterk je bent. Ik heb een hekel aan duurlopen; mijn lijf is daar gewoon niet voor gemaakt. Maar sprinten vind ik heerlijk. Met mijn neef, professioneel tennisser, doe ik sprinttraining in het Amsterdamse bos. Squats, opdrukken en sprinten aan een elastiek. Ik kan beter niets eten voor zo’n training anders moet ik geheid spugen. Zo intensief is dat.

Mijn foodblog (www.foodmyfavoritedish.nl) is een fijne uitlaatklep. Ik kan er al mijn recepten op kwijt. Mijn specialiteit is wild en dan net een tikkeltje anders dan normaal. Vanavond stond er gevuld zwijn op het menu. Met spruitjes, kastanjes en aardappelpuree. Een van mijn favoriete recepten (naast all things cheesecake) is frittata van leftovers. Ik heb er een hekel aan om eten weg te gooien. Vrijwel alles is te verwerken in dit gerecht: restjes groenten, vlees en kaas, aangevuld met wat melk en ei. Best een goede maaltijd voor sporters toch?

Miljuschka recept
(eigen foto Milljuschka Witzenhausen)

Ingrediënten
1 handvol overgebleven kip in stukjes
2 handenvol overgebleven aardappelen
handvol geraspte Pecorino
1 ui, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngesneden
1 paprika, fijngesneden
1 theelepel korianderzaad, fijngemalen
1 theelepel venkelzaad, fijngemalen
5 eieren
een scheutje melk
olijfolie
peper en zout
vuurvaste ovenschaal
Recept
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Bak de ui, knoflook, kruiden en paprika met zout en peper in een vuurvaste ovenschaal gedurende 7 minuten.
Klop ondertussen de eieren en melk los in een schaal.
Doe de aardappels en kip in de ovenschaal en bak even kort aan.
Giet het eimengsel in de overschaal en strooi er de Pecorino overheen. Laat 5 minuten op zacht vuur staan. Zet daarna 10 tot 15 minuten in de oven.

Dit artikel is afkomstig uit Losse Veter magazine #3. Voor meer info over het Losse Veter magazine, klik hier.

Milljuschka Witzenhausen groot foto London Loy
(Foto: London Loy)

Advertentie