Terug naar boven
Word je gezonder van vitaminen?
News

Word je gezonder van vitaminen?

Vitamine C en D, omega-3, Q10, ijzer en resveratrol. De supplementenmarkt doet ons graag geloven dat we al deze toevoegingen nodig hebben. We zouden er beter van herstellen, onze hersenen mee ondersteunen of in een snelle tijd gewicht mee verliezen. Een recente, grootschalige studie liet zien wat voor effect het nemen van een mulitvitamine heeft op de gezondheid. Is het vergelijkbaar met het eten van groenten?

Door: Miriam van Reijen

Lange termijn effect van supplementen
Hoewel er veel onderzoek gedaan wordt naar de effecten van vitaminen op de gezondheid blijken er maar een aantal studies te zijn die voldoen aan de strenge criteria van goed onderzoek. Bovendien worden er in het merendeel van de studies doseringen gebruikt die je niet terugvindt in vitaminen die je kunt krijgen in de winkel of met gebruik van de lage doseringen die het lichaam nodig heeft. Een van de beste studies is de Physicians’ Health Study II. Bij deze studie werd een enorme groep (14641), mannelijke artsen meer dan 10 jaar gevolgd. De studie begon in 1997. Conclusies werden pas getrokken na 14 jaar, in 2011. Gedurende deze periode nam de helft een multivitamine, de andere helft kreeg een placebo.

Minder kanker, minder staar maar geen verbetering voor de hersenen
Na 14 jaar bleek dat mannen die de multivitaminen namen, 8% minder kans hadden om kanker te krijgen. Dit beschermende effect was het grootste bij mannen die eerder gediagnosticeerd waren met kanker. Ook bestond er een lager risico op het ontwikkelen van staar, een aandoening aan de ogen waarbij de ooglens troebel wordt. De vitaminen hadden echter geen effect op hart- en vaatziekten: net zoveel mannen met de multivitaminen als met het placebo kregen een hartaanval, een tia of een andere aandoening aan het hart. Ook gingen beide groepen net zoveel achteruit als het gaat om geheugen of mentale functies.

Sportende, te zware en drinkende mannen slikken meer
Opvallend aan de studie was ook welke mannen meer geneigd waren een supplement te gebruiken. Bij aanvang van de studie in 1997 werd gevraagd welke mannen hun voeding aanvulden met pillen. 65% van de mannen nam een supplement met vitaminen of mineralen, 36% nam een multivitamine. Oudere mannen (>80 jaar), mannen die rookten en diegene die regelmatig aspirine slikten, namen vaker een multivitaminen. Ook een geschiedenis van hoge bloeddruk, kanker en een te hoog cholesterol betekenen vaker inname van vitaminen. Mannen die minimaal 1x per week intensief sportte, namen ook vaker een supplement. Ten slotte betekende een BMI >30 dat er vaker een supplement werd genomen. Werd er gekeken naar het dieet van de mannen die wel en geen vitaminen namen dan was het resultaat opmerkelijk: de mannen die gezonder aten, namen vaker een multivitamine. Deze mannen kregen meer groenten en fruit binnen, meer complexe koolhydraten (volkoren) en minder geraffineerde suikers. Ook aten ze meer vis, meer noten, meer zuivel en minder rood vlees en chocolade.

Geen mulitvitaminen nodig?
Naast de inname van vitaminen werd er ook gekeken wat de mannen zoal aten en dronken en wat voor effect dit had op hun gezondheid. Zo kwam naar voren dat mannen die een ontbijt aten, bestaande uit volkoren granen, minder risico hadden op een hartaanval. Per 10.000 mannen die nooit een ontbijt namen kregen er 26.7 een hartaanval. Van de mannen die elke dag ontbijten waren dit er 23.3. De onderzoekers benadrukken dat het gaat om een ontbijt bestaande uit volkoren granen. Geraffineerde suikers tijdens het ontbijt hadden geen beschermende werking. In dezelfde studie werd ook gekeken naar het effect van alcohol op hartfalen. Hieruit bleek dat matige inname (1-7 alcoholconsumpties per week) een beschermend effect bood. Mannen die meer dan 8 alcoholische consumpties namen hadden juist een hoger risico of een hartaanval. Ten slotte werd er nog gekeken naar de inname van groenten en het risico op aandoeningen aan het hart en de vaten. Negen procent van de mannen gaf aan minstens 2.5 porties groenten te eten per dag. Gemiddeld kwamen de mannen niet verder dan 1.36 portie. Waar de relatie tussen het gebruik van vitaminen en hart- en vaatziekten ontbrak, was die relatie bij groenten duidelijk: Hoe meer porties groenten, hoe lager het risico op een aandoening aan het hart en/of de vaten. Vergeleken met de groep die de minste groenten at, hadden de mannen met de grootste groente-inname een 25% lager risico op hart- en vaatziekten. Een effect waarvan producenten van multivitaminen nochtans mogen dromen.

Bronnen:
Gaziano JM et al. 2012. Multivitamins in the prevention of cancer in men: the Physicians’ Health Study II randomized controlled trial. JAMA. 2012 Nov 14;308(18):1871-80.

Rautiainen S et al. 2013 Who uses multivitamins? A cross-sectional study in the Physicians’ Health Study Eur J Nutr Oct

Djousse L et al. 2007. Breakfast cereal and risk of heart failure in the Physicians’ Health Study I. Arch Intern Med 167: 19: 2080-2085

Advertentie